Miles Research is samen met partner Trendpanel opzoek gegaan naar de mening over de Boerenprostesten in Nederland. We hebben dit onderzocht met 2 metingen onder Nederlandse burgers, begin juli en begin augustus. De protesten verliepen over het algemeen vreedzaam, maar gingen soms ook gepaard met gevaarlijke situaties. Wat vindt Nederland van deze protesten? We zochten het uit.

Jongeren vaker eens met overheidsplannen
Wat opvalt is dat jongeren het vaker dan oudere respondenten terecht vinden dat boeren hun veestapels moeten inkrimpen. In juli vond 3 op 10 jongeren dat, in augustus was dit gestegen naar bijna 4 op 10 jongeren. In de groep van 35 tot 65 jaar vindt echter maar 10% dit.

Jongeren hebben ook minder begrip voor de acties. Iets meer dan de helft heeft geen of hooguit een beetje begrip. Gemiddeld was dit in augustus 39%. Het percentage met weinig begrip was in juli overigens nog 29%. Het begrip lijkt dus wel af te nemen. Het percentage mensen dat de acties echt te ver vindt gaan stijgt ook van 24% naar 29%.

Minder sympathie na hinder
Een van de verklaringen voor deze daling in begrip voor de prostesten is dat meer mensen inmiddels last hebben ondervonden van de protesten. Ruim een vijfde van de Nederlanders geeft aan hinder te hebben ervaren door de protestacties. De meeste hinder bestond uit files en lege schappen in de supermarkten, maar er zijn ook mensen die door het verbranden van de hooibalen hun ramen en deuren gesloten moesten houden of niet naar belangrijke afspraken konden door de protesten.‚Äč Het zelf ervaren van hinder heeft veel impact op hoe men tegen de protesten aankijkt; bij mensen die zelf hinder hebben ervaren neemt de sympathie bijna 2 keer zo vaak af (44% tegen 24% bij mensen die zelf geen last hebben gehad).

Het hele rapport is hier te vinden:

Bekijk het rapport