Miles Research heeft aan het Trendpanel inmiddels ook de optie toegevoegd om panelonderzoek te doen via WhatsApp. Om te zien hoe snel dit kan werken hebben we een kleine test gedaan rondom Prinsjesdag. Al in aanloop naar deze dag was iedereen razend benieuwd wat de belangrijkste plannen en keuzes zijn van het kabinet voor het komende jaar. Dit jaar was dat door de diverse crises nog meer het geval dan anders. Althans, dat dachten we, het Nederlands publiek dacht daar deels anders over.

 

Toen om half 4 de plannen bekend werden is een team van Miles Research direct aan de slag gegaan om een vragenlijst op te zetten in WhatsApp. Om 4 uur was de vragenlijst af en is er via WhatsApp een uitnodiging gestuurd naar ongeveer 600 leden van het Trendpanel. 5 minuten later waren de eerste 100 volledig ingevulde vragenlijsten al binnen en om half 5 waren er 200 completes . Dit laat zien hoe snel het mogelijk is om op deze manier inzicht op te halen rondom actuele dossiers. Uiteindelijk namen bijna 300 mensen deel, wat de respons op een zeer hoge 50% brengt.

 

Onder het Nederlandse publiek leeft Prinsjesdag minder dan gedacht. Slechts 29% van de respondenten heeft aangegeven te hebben uitgekeken naar Prinsjesdag. Op de plannen zelf reageert men vrij positief. Bijna twee derde (65%) van de respondenten is over het tevreden over de gemaakte plannen. Opvallend is dan dat het overall gevoel over dit kabinet erg negatief is. Het vertrouwen in het kabinet krijgt een gemiddeld rapportcijfer van een 3,5!

 

De respondenten geven aan dat ze met name blij zijn met de plannen over de verlaging van de energierekening (76%), de stijging van inkomen en toeslagen (73%), en het beschikbaar maken van betaalbare woningen (68%).

 

Minder blij zijn de respondenten dat er geld vrijgemaakt wordt voor maatregelen tegen het coronavirus (50% is hier niet blij mee) en investeringen in het klimaatfonds (40% is hier niet blij mee). Daarnaast geeft 53% aan niet blij te zijn met de plannen voor meer steun aan de Ukraine en vluchtelingen.

 

Er is ook gevraagd wat de respondenten graag terug hadden willen zien in de plannen die vandaag bekendgemaakt zijn. Veel reacties gingen over het vertrouwen in politiek in het algemeen. Maar er werden ook specifieke voorstellen genoemd. Enkele voorbeelden hiervan vind je hieronder:

  • Lagere BTW op groente en fruit
  • Meer budget voor mensen met een beperking
  • Betere compensatie voor middeninkomens
  • Meer geld voor de zorg
  • Eerlijkere verdeling van koopkracht

Tot slot een meer luchtig onderwerp. De hoedjesparade is natuurlijk traditie op Prinsjesdag. De respondenten hebben een foto van de volgende 3 hoedjes voorgelegd gekregen.
De hoed van Caroline van der Plas (hoedje 2) kwam als beste uit de bus (44%).