De tien AI-oplossingen van Miles; nummer 7, het combineren van verschillende vormen van input

De afgelopen weken hebben jullie al verschillende van onze AI-oplossingen voorbij zien komen. Dit is alweer de 7e uit ons pallet. Al deze oplossingen passen we toe in onze normale onderzoeksmethodieken. We doen dus geen speciaal ‘AI-onderzoek’ maar passen elementen toe in een regulier marktonderzoek. Daarom spreken we ook over ‘integrated AI’. Dit verlaagt de drempel voor gebruik aanzienlijk. We doen dit zowel aan de datacollectie kant, als aan de rapportage kant door een integratie in onze dashboard omgeving. We zijn trots op wat we kunnen laten zien op dit terrein. Daarom kijken wij ernaar uit om onze kennis en expertise op AI-gebied te delen.

Vandaag nemen we je mee in het combineren van verschillende vormen van input met behulp van AI in ons PowerBI dashboard. In veel van onze onderzoeken hebben respondenten de gelegenheid om op verschillende manieren een vraag te beantwoorden. Daarvan is bijvoorbeeld sprake in onze WhatsApp onderzoeken, maar ook in vragenlijsten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van spraakberichten en het opnemen van video’s in plaats van alleen standaard vraag/antwoord opties en getypte open antwoorden. Momenteel zijn in onderzoeken vaak de volgende opties voorhanden: open antwoorden typen, spraakberichten inspreken, een video opnemen en foto’s maken. Deze vormen van open antwoorden wil je natuurlijk graag kunnen interpreteren.

Hoe werkt het?
Onze AI tooling kan elke afzonderlijke opname transcriberen naar tekst en kan vervolgens van alle tekst ook nog met één druk op de knop een samenvatting maken. Zo krijg je een complete samenvatting van alle soorten open antwoorden die in je onderzoek gegeven zijn. Ook antwoorden in andere talen worden moeiteloos vertaald naar het Nederlands (of bij internationaal onderzoek in het Engels). Desgewenst, als je antwoord wilt op een specifieke vraag kun je ervoor kiezen een prompt in te voeren. Je voert bijvoorbeeld in: geef aan hoe vaak er aan wordt gegeven dat de wachtrijen lang zijn. Een prompt kan ook zijn: laat me alle input zien die gaat over lange wachtrijen. AI filtert er alle foto’s, video’s, spraakberichten en getypte tekst uit, zodat je dat afzonderlijk kunt bekijken. Vooral bij video’s is dit erg interessant, omdat je zelf het fragment waarin jouw vraag wordt beantwoord terug kunt kijken. AI geeft dan namelijk aan in welke video en vanaf de hoeveelste minuut je de video kunt bekijken. Vaak is dit indrukwekkender dan gesproken tekst. Je ziet iemands lichaamstaal, mimiek en je hoort de intonatie. Als je over de lange wachtrijen een samenvatting wilt kun je dat AI ook vragen. Het combineren van verschillende input wordt met AI zo een stuk gemakkelijker. Omdat dit ook nog kan op basis van elke te maken selectie, wordt analyse uit (deels) open antwoorden makkelijker. En leuker!

Kijk ook nog eens terug naar de nummers 1, 3 en 4 uit deze reeks via onze LinkedIn pagina om ook andere voorbeelden van situaties te zien waarbij AI kan transcriberen en samenvatten.

Wil je meer weten neem dan een kijkje op www.miles-research.com of stuur een bericht naar eric@miles-research.com.

Dit was ons zevende bericht over de nieuwe mogelijkheden die we ontwikkelen. De komende tijd volgen er nog 3. Als je ze niet wil missen, en je ontvangt nog geen nieuwsbrief, stuur dan Eric ook even een bericht.

Tot slot, op 8 oktober van 12.30 tot 13.00 uur verzorgen wij samen met BNN VARA een webinar over een onderzoek die wij voor hen hebben gedaan met WhatsApp. Je kunt je hier vast aanmelden.